Roeiwedstrijd Harlingen (HKS)
Roeiwedstrijd Harlingen (HKS)

Roeiwedstrijd Harlingen (HKS)

Op zaterdag 11 april 2015 vonden de Harlinger Kampioenschappen Sloeproeien (HKS) plaats, waar net als elk jaar ook weer een delegatie Terschellingse studenten naartoe was afgereisd. Aan de start verschenen welgeteld 4 WBS sloepen, met een totaal van 36 roeiende studenten. Na 2 jaar uit de roulatie te zijn geweest maakte de gerestaureerde sloep “De Rijp” haar rentree op de Nederlandse wateren. De Rijp, met een nieuwe rode kleur en met als sponsor ‘Fugro’ is een zelfde type roeisloep als door Holwerda gesponsorde “Houtman” de andere eerstejaars roeisloep. Naast deze twee eerstejaars sloepen startte de tweedejaars sloep ‘Cornelis Douwes’ en de derdejaars sloep de ‘Gouteyck’. De HKS was alleen voor de Cornelis Douwes niet de eerste wedstrijd van het jaar, maar voor de eerstejaars teams en de Gouteyck werd het roei seizoen afgetrapt.17
De dag begon met mooi weer, zonnetje, zacht briesje, kortom ideale omstandigheden voor een roeiwedstrijd. Echter waren dit de weersomstandigheden rond een uurtje of negen in de ochtend, en begon de race pas rond het middaguur. Zoals je wellicht hebt kunnen opmerken uit de zin hierboven sloeg het weer langzamerhand om. Steeds meer grijze wolken verschenen boven de industrie haven van Harlingen, waar het eerste deel van de race zich afspeelde. Omdat de sloepen op sleepwaarde starten, starten de zware eerstejaars sloepen samen aan het begin van de wedstrijd. Nadat de Houtman en de Rijp samen gestart waren barstte het spektakel los. Hoewel de Rijp op papier de favoriet was bleek dit in den beginne van de wedstrijd toch even anders te lopen. Na dat de start meer dan gelijk opliep, en de Houtman zich zeer net door de binnenbocht wist te manoeuvreren lagen de twee concurrenten zij aan zij richting het eerste recht deel van de race. Eenmaal aangekomen op het rechte deel konden de slagen van de riemen langer en krachtiger worden, dit ging de jongens van de Rijp net iets beter af dan hun mede eerstejaars studenten, en zo waren zij als eerste bij het keerpunt. Na het keerpunt bleek dat het stuk daarvoor de wind van achter kwam, en dat er nu toch best hard gewerkt moest worden om tegen het natuurgeweld in te kunnen komen. De Houtman had zich hier niet op berekend en kwam te langzaam op gang waardoor de rest van de wedstrijd een gelopen race was. Zo gefocust als de Fugroboys waren hebben zij hier weinig van meegekregen, en snoepte sloepje voor sloepje steeds een plekje naar voren. Inmiddels waren de wind, golven en stroom van zodanige kracht dat het volgens de wedstrijdleiding niet verstandig was om nog buiten de haven te roeien, en is het parcours gewijzigd naar 2x het rondje in de industriehaven. In een tijd van 1.49.34 na 13.6 km kwam De Rijp over de finish, wat voor een eerste wedstrijd, en met deze weersomstandigheden een zeer nette prestatie is. Die veel belovend is met oog op de rest van het seizoen. De Houtman had het met net iets minder dan 2 uur (1.59.47) ook een prestatie van formaat weten neer te zetten.


Omdat de tweede- en derdejaars sloepen van een heel ander type zijn dan elkaar en de eerstejaars sloepen is het moeilijk om hier vergelijkingen mee te maken. Wel heeft elke sloep een vaste waarde (CW waarde) waarmee je alle sloepen onderling toch min of meer kan vergelijken, en er een eind klassement opgesteld kan worden. In dit eindklassement heeft de WBS het zeker niet onaardig gedaan. Met een 24e plek voor de Houtman, een 21e plek voor De Rijp, een 12e plek voor de sloep van Anthony Veder, ook wel Cornelis Douwes (1.32.30), en zelfs een eerste plaats voor de 12 persoonssloep ‘Gouteyck’ met de winnende tijd van 1.22.01.

Na de race waren de WBS’ers ook weer ruim vertegenwoordigd bij de bar en lieten de winnaars uit de Gouteyck, in hun gelikte “Mammoet” outfits de rest van de roeiers even zien hoe je moest dansen. Omdat het feest in Harlingen stopte, en de laatste boot terug naar Terschelling gehaald moest worden verlieten de studenten Harlingen en zette hun eigen feestje nog even door op de boot en later in diverse kroegen op Terschelling.

Harmen Komin