Nieuwe campus voor studenten zeevaartschool officieel geopend
Nieuwe campus voor studenten zeevaartschool officieel geopend

Nieuwe campus voor studenten zeevaartschool officieel geopend

Terschelling, de zee en zeevaart zijn nauw met elkaar verbonden. Het eiland biedt een unieke locatie voor het volgen van onderwijs aan het Maritiem Instituut Willem Barentsz. Omringd door het water worden studenten klaargemaakt voor hun toekomst.  Met ingang van het nieuwe studiejaar wonen zij vlakbij in een spiksplinternieuwe campus.

De nieuwe Campus biedt de studenten een thuis tijdens hun eerste twee studiejaren. Naast een eigen plek voor iedere student beschikt het over gezamenlijke huiskamers, studieruimte, fitnessruimte en een sportveld.  De Campus is gebouwd in opdracht van Woningstichting De Veste in nauwe samenwerking met de Gemeente Terschelling, NHL Hogeschool en het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB). Wonen en leren bevindt zich nu op loopafstand van het onderwijs. Verschillende sprekers namen plaats achter de microfoon. De directeur van het MIWB, Gerrit van Leunen beet het spits af en zei: “De startbijeenkomst dateert van 16 augustus 2007. Het traject verliep soms lastig maar ik heb er nooit aan getwijfeld of we het gingen redden. Ik spreek dan ook mijn dank uit aan alle bovengenoemde partijen die ervoor hebben gezorgd dat dit project kon worden gerealiseerd. De campus maakt studeren op Terschelling bijzonder. Niet alleen vanwege het feit dat het een goede voorbereiding is op het leven aan boord in een kleine gemeenschap, maar daarnaast ontstaan hier vriendschappen voor het leven. De faciliteiten die de studenten tot hun beschikking krijgen zijn pure luxe ten opzichte van al hetgeen hiervoor aan studentenhuisvesting is geweest . Er zijn hier mensen aanwezig die nog over de slaapzalen van vroeger kunnen vertellen. Hier wonen vraagt om samenwerking, flexibel zijn, elkaar helpen en respecteren, maar ook leiderschap tonen en respect voor de omgeving en de faciliteiten waar jullie gebruik van maken”.

Vanaf het eerste ontstaan van het maritieme onderwijs op het eiland is de gemeente Terschelling al betrokken bij de huisvesting van studenten. Haar inspanning maakte onder meer mogelijk dat het nieuwe gebouw op deze locatie tegen het bos gerealiseerd kon worden. Om te komen tot een passend ontwerp van de gebouwen zijn de NHL, MIWB en studentenraad nauw betrokken bij de totstandkoming van het programma van eisen, om zo te komen tot een prettige plek om te wonen, leven en te studeren.

“Wij zijn bijzonder trots op het eindresultaat. Het is de inzet vanaf het eerste begin van alle betrokken partijen die het mogelijk heeft gemaakt om de studenten te laten wonen op deze bijzondere plek. Grote betrokkenheid, motivatie en flexibiliteit maakte dat een ieder er extra voor heeft gewerkt. Samen hebben wij een uniek partnership, dat wij ook in de toekomst zullen respecteren”, aldus Janine Godderij, directeur van De Veste.

“Een partij die ook zeker genoemd moet worden is de Stichting Zeevaartschoolbelangen. Al die tijd heeft zij betrokkenheid getoond bij het ontwikkelen van een visie op de nieuwe huisvesting en zich ingespannen om het voor elkaar te boksen. De inrichting van alle gezamenlijke ruimtes en het voorzien in stoffering mede mogelijk gemaakt door de sponsoring van de Stichting, waarvoor grote dank. Ook het maritieme onderwijs zelf dient goed geaccommodeerd te worden. De plannen hiervoor kunnen op warme belangstelling en nieuwsgierigheid van de gemeente rekenen. Terschelling draagt bij aan de internationale uitstraling van het MIWB. HBO onderwijs op dit eiland heeft zich immers bewezen”, aldus ex-wethouder Teun de Jong.

Gedeputeerde van de provincie Fryslân, Klaas Kielstra, roemde het belang van de zeevaartschool voor de eilander economie en leefbaarheid. “Zelfs internationaal staat dit instituut hoog aangeschreven. Dat heeft niet alleen een positief effect op Terschelling, maar op het hele Waddengebied en zelfs de provincie. Het is een voorbeeld voor de andere eilanden om de economie robuust te maken”, besloot Kielstra.

Voor het MIWB is de komst van de nieuwe Campus een eerste stap in een traject van vernieuwing. Binnenkort krijgen de bouwwerkzaamheden rondom de locatie een vervolg. Het MIWB start een grootschalige renovatie waarmee zij haar schoolgebouwen moderniseert. “NHL Hogeschool werkt aan excellent onderwijs”, aldus Willem Smink die als voormalig voorzitter van CvB NHL een belangrijke rol heeft gespeeld bij het mogelijk maken van de renovatie: “Met de renovatie wil het MIWB haar schoolgebouwen en bijbehorende faciliteiten versterken, zodat het excellent onderwijs kan blijven aanbieden. Hiermee creëert de onderwijsinstelling een prettige leer- en werkomgeving die klaar is voor de toekomst”. Zo ontstaan onder andere in het hoofdgebouw meer studie- en overlegplekken. In het trainingscentrum komt een extra verdieping met ruimte voor meer simulatoren en het Nautisch Kwartier krijgt een geheel nieuwe indeling”. Met een knallend kanonschot openden gedeputeerde Klaas Kielstra en oud wethouder Teun de Jong vervolgens officieel het nieuwe thuis, daarbij geassisteerd door Nico Brinck van duikteam Ecuador. (zie foto)

De Terschellinger
De Terschellinger

 

Credits: De Terschellinger