Muiden Pampus Muiden 2015
Muiden Pampus Muiden 2015

Muiden Pampus Muiden 2015

Na een week buffelen voor de tentamens was het afgelopen vrijdag 30 oktober eindelijk zover. De jaarlijkse sloepenroeiwedstrijd MPM. De naam zegt het al; roeien op het IJmeer vanaf de mond van de Vecht in Muiden, om het eiland Pampus heen en terug naar Muiden. Deze keer werd het eiland links gehouden, dus stuurboord mocht wat harder aan de riemen hangen om de sloepen bakboord rond Pampus te ronden.

Met een goed humeur en veel zin gingen de sloepen van de WBS richting de wal. Alle teams hadden een busje gehuurd waar ze mee richting het vestingstadje Muiden gingen. Daar gearriveerd was het snel kranen (de sloepen te water laten met een kraan), bus aan de kant en eten bij Ome Ko. Dit was geregeld door stuurman Joeri Neels van de Houtman. Het eten zelf bleek bij de buren te zijn: Eetcafé Graaf Floris V van Muiden. Een bovenzaal was voor WBS’ers gereserveerd. Daar deden wij ons tegoed aan stamppot boerenkool of een lekker bordje macaroni. Kan wel zeggen dat dit voor herhaling vatbaar is.

Na het eten was het tijd om de slaapschepen ‘Waddenzee’ en ‘Nil Desperandum’ op te zoeken. Deze charterschepen waren ook geregeld door Joeri en roeister Dorien de Leeuw van de Gouteyck. Deze charterschepen liggen met enige regelmaat in de haven van Terschelling, dus wil je weten waar ik het over heb, blijf dan de haven in de gaten houden. Na het verdelen van de hutten, kooi inrichten, beetje ouwehoeren en een paar pilsjes voor de zenuwen, gingen de meeste roeiers maar slapen om fit aan de start te verschijnen.

 

Volgende ochtend om 08.00 waren de vroege vogels er al uit om zich te goed te doen aan een stevig ontbijt. Ei met spek werd er gebakken, grotehoeveelheden brood met vlees en kaas gingen door de kombuis, liters koffie en melk werden er gedronken. De kapitein van de ‘Nil Desperandum’ stond zelf te bakken, hulde hiervoor. Na het ontbijt was er nog een beetje tijd om te ontspannen en de sloepen te sluizen. De stuurmannen gingen om 09.30 naar het Palaver (voorbespreking van de wedstrijd en laatste wijzigingen en informatie word hierbij gegeven). Het weer was prachtig, zonnetje en een briesje vanuit het zuidoosten, dus richting Pampus met de wind mee en op de terugweg met de boeg in de wind.

Om 10.30 werd er gestart met de dames. Starten gebeurt met 3 sloepen tegelijk. Een vliegende start was niet toegestaan, dus de stuurmannen moesten de startlijn vasthouden met een stokje. Onze eigen lieftallige roeisters van de ‘Egbert Wagenborg’ met startnummer 22 waren als 8e startgroep aan de beurt. De ‘Egbert Wagenborg’ is een kuikensloep, voor het starten waren de vrouwen al zeker van de winst in deze klasse, maar natuurlijk moest er dit weekend ook gevlamd worden, dus wederom hard gaan voor een 1e plek in de 2e klasse. Stuurman Erik de Vries lette goed op en bij het klinken van de scheepshoorn van het startschip, ging de rode Wagenborg sloep er als een speer vandoor. 200 meter na de start waren alle herenteams de vrouwen aan het aanmoedigen. Ook de vrouwensloep Benwyvis van Terschelling werd aangemoedigd. Na 45 minuten kwam de Egbert Wagenborg in zicht. Als vierde van de dames kwamen zij over de finish met een tijd van 49:28, goed voor een vermogen van 51,5 Watt. Hierna konden zij even uitblazen en wat eten.

Hierna werd het tijd voor de heren om zich klaar te maken voor het eerste rondje om. De houten sloep ‘Houtman’ verscheen als eerste van de Terschellinger sloepen aan de start. Met startnummer 71 konden zij als een van de eersten los. Met stuurman Joeri Neels aan het roer, begon dit eerstejaars team aan hun eerste wedstrijd. Misschien wel aardig om te vermelden, maar dit team heeft 5 trainingen kunnen doen om zich voor te bereiden op dit weekend. Zij kwamen binnen in een tijd van 57:25, met een vermogen van 56.8 Watt. De ontgroening was een feit en ze zijn helemaal los gegaan. Overigens werden alle herensloepen aangemoedigd door de dames van de WBS Wagenborg.

Startnummer 90 was toegewezen aan de ‘Blue Whale’ ook een Terschellinger sloep met een aantal (oud)WBS’ers. ‘De Rijp’ had startnummer 92, dus het plan was om de Blue Whale te achtervolgen. Helaas lukte dit niet, aangezien er 2 ‘nieuwe’ roeiers waren opgeport, omdat er een aantal mensen andere verplichtingen hadden. Het team was nog niet helemaal op elkaar ingespeeld, wat resulteerde dat de ‘Cornelis Douwes’ met startnummer 126 ons halverwege de terugweg inhaalde en vrolijk voorbij ging. Zij kwamen binnen met een tijd van 44:44, waarna een aantal roeiers eerst het ontbijt aan de vissen voerde door de geweldige inspanning die zij hebben geleverd.

lolVervolgens doemde in de verte een andere Terschellinger vlag op. Een groot, zwart monster tussen allemaal kleine lichte sloepen was onderweg om het klassement over de kop te gooien. De ‘Gouteyck’ met startnummer 151 met vervangend stuurman aan het roer Jouke Bruggeling haalde ons tussen de pieren in. Zij kwamen binnen met een tijd van 40:20 met een vermogen van 115.3 Watt. Dat dit team in topvorm verkeerd, is al duidelijk sinds het begin van het roeiseizoen en dit moest natuurlijk enigszins worden bewezen. Nadat de Gouteyck ons tussen de pieren van Muiden had ingehaald, kwamen wij een paar minuten later over de finish. Tijd: 55:37.

Na de sloepen te hebben vastgelegd hadden de heren om even bij te komen. De vrouwen ging meteen weer los. Een paar wisselingen van roeisters waren gemaakt, om een nog een beter resultaat te behalen. Natuurlijk lukt dit, zij kwamen nu als 2e over de finish.

Vervolgens was het weer stuivertje wisselen en konden de heren zich weer uitleven. De heren in de Houtman hadden alles gegeven in de eerste race, dus zij konden hun tijd helaas niet verbeteren, maar wat wil je ook na een langste training van 8 km, dus zij konden zichzelf wel op hun borst slaan.

De Rijp had een nieuw doel voor ogen, de Houtman inhalen. Dit lukte en was ook een goede motivatie om alles te geven om de Gouteyck achter ons te laten. Wonderbaar lukte dit ook nog, terwijl de Gouteyck een beter tijd had geroeid dan de eerste wedstrijd. De Cornelis Douwes haalde ons wel in, maar later dan tijdens de eerste wedstrijd. Zij hadden zich verbeterd t.o.v. de eerste ronde. Van de competitie kan worden gezegd dat sommige sloepen de 2e wedstrijd beter roeide, maar anderen juist niet, dus over het algemeen kunnen de WBS’ers zeggen dat zij weten wat ze doen en dit met goed resultaat uitvoeren.

Na het roeien was het tijd om te gaan feesten in de tent en de eerste prijzen in ontvangst te nemen. Van te voren werden er Spareribs gegeten van Ome Ko. In 3 kwartier tijd waren alle tafels een slagveld geworden met botjes. Het eten was niet aan te slepen voor de keuken en er was angst te lezen in de ogen van de bediening. De prijsuitreiking liet even op zich wachten, maar dit mocht de pret niet drukken en de meegenomen bierriemen worden veelvuldig gebruikt om het verloren vocht aan te vullen.

Prijzen van de zaterdag

WBS-Wagenborg Egbert Wagenborg:1e prijs kuikenklassement hele seizoen dames.1e prijs kuikenklassement dames Muiden3e prijs dames overal
WBS-Anthony Veder Cornelis Douwes:2e prijs hele seizoen 2015
WBS-Mammoet Gouteyck:1e prijs 2e klasse Nederlands kampioenschap

Vervolgens werd er hard gefeest door alle teams. Welke grappen, grollen en ongein er zijn uitgehaald bespaar ik jullie, maar kan zeggen dat het weer een ouderwets goed feestje is geweest waarbij de WBS zich uitzonderlijk op zijn eigen wijze heeft gedragen.

Toen de eerste roeiers op de zondag wakker werden, werd er luid gevloekt, want het zat potdicht van de mist. De start van de vrouwen werd met een half uur uitgesteld en vervolgens nog een keer een half uur. Om 11.30 uur konden de dames eindelijk los. Eenmaal op het vlakke water was het zicht nog geen 200 meter, wat een uitdaging voor de stuurmannen was. Voor de roeiers was dit weer niet verkeerd, aangezien een ieder was gezegend met een lichte kater, dus deze kon er lekker uitgezweet worden, zonder gek te worden van de warmte. De vrouwen kwamen dit keer als eerste tussen de pieren en vele kelen werden schor geschreeuwd door de mannen om ze maar naar die eindstreep toe krijgen. Een uitzonderlijke prestatie is geleverd door deze heldinnen, want de tijden van de zaterdag werden met meer dan een minuut verbeterd.

Voor de mannen knapte het weer iets op. De stuurmannen hadden de heenweg nog een beetje moeite met navigeren door de mist, maar op de terugweg brak het open en werd er lekker in het zonnetje geroeid. De lichtenlijn van de boten die door de organisatie van de MPM was opgetrommeld was nu overbodig, maar zij bleven wel naast de sloepen varen om te aanmoedigen.

Kapot en gebroken kwamen de roeiers in de sloepen aan over de finish. De Cornelis Douwes, De Rijp en de Houtman wisten hun tijden helaas niet te verbeteren, terwijl er wel hard is gestreden om de tijden te verbeteren. De compleet brakke Gouteyck wist hun toptijd van zaterdag wel op te krikken en haalde 127.9 Watt door een tijd van 39:27 neer te zetten.

Alle sloepen begaven zich hierna naar de sluizen om vervolgens te kranen. Hierna werd er nog een paar drankjes gedaan in de feesttent en de benodigde prijzen verzameld.

Prijzen zondag

WBS-Wagenborg Egbert Wagenborg:1e prijs 2e klasse dames.
WBS-Anthony Veder Cornelis Douwes:3e prijs 3e klasse heren Muiden
WBS-Mammoet Gouteyck:1e prijs 2e klasse heren.1e prijs speedcup.1e prijs overal Muiden.

 

In totaal stonden op de bar in de salon van de ‘ms Friesland’ 10 prijzen te glimmen tijdens de oversteek terug naar Terschelling. Hierbij werd het feestje nog even lekker doorgezet. De hele WBS kan trots zijn op hun roeiers. De sloepen met de roeiers die zoveel prijzen binnen hebben gesleept, mogen voor dit seizoen trots op zichzelf zijn en in het zonnetje worden gezet.

Jan ‘met de snor’ Haisma