Zeilverslagen – Harlingen-Terschelling Zeilrace
Zeilverslagen – Harlingen-Terschelling Zeilrace

Zeilverslagen – Harlingen-Terschelling Zeilrace

Houtman

Zoals beloofd het verslag van de Sagitta,

Na het roeien van de HT op vrijdag en het bijkomen hebben wij het zeiltuig van de Houtman aan boord gesleept en opgetuigd om daarna maar eens lekker te gaan barbecueën. Hier hebben wij uitgebreid van genoten voordat wij (niet al te vroeg) naar bed gingen. En wat was dat lekker slapen na zo’n HT maar helaas was die slaap maar van korte duur want om 07:15 was er afgesproken bij de sloep voor een lekker kopje koffie en daarna de haven uit zeilen. Tijdens de koffie voeren er nog een paar mensen van de tijdswaarneming voorbij die ons succes wenste. Buiten de haven konden we eerst nog even een beetje spelen met het tuig om straks met top snelheid over de start te vliegen. Nog even 2 minuten rekken voordat het 0800 zou zijn en toen gingen we er op los. Met ruime wind vlogen wij met bijna 12 km/h over het wad, hierdoor werdt het onderwaterschip en de waterlijn wel mooi schoon gespoeld . zodra wij iets konden draaien ging het fok over en konden wij mooi vlinderend door cruisen naar de Riepel. Een paar gijpjes tussendoor en na 42 minuten konden wij de boei ronden.
De terugweg zou wat langer duren omdat wij moesten kruisen en helaas kan de Houtman niet heel hoog aan de wind omdat zij geen kiel of zwaard heeft. Het voordeel hiervan was dat wij dus extra ondiep waren en mooie lange slagen over de zandbanken konden maken tussen de boeien door Bij het inzetten van het overstag manoeuvre werd er ook veel snelheid verloren waardoor wij bijna op de plaats rond gingen en dus heel goed de grens van de plaat konden vinden. Gelukkig bleven wij wel aan de juiste kant van deze grens.
Na een lange terugweg waarbij wij ook tussen de visnetten door konden zigzaggen kwamen wij als een van de eerste over de finish lijn, maar de andere sloepen waren later gestart dus dit zij nog niet veel over de uitslag. Na de finish konden wij met een paar slagen zo de haven in varen, alleen nog een klein akkefietje met de hekgolf van de Skua die de haven verliet. Met een rustige halve wind konden wij zo doorzeilen naar onze tijdelijke ligplaats in het sloependokje. Even de ergste rommel opruimen voordat we gingen na bespreken bij de jacht haven. Bij de uitslag werd bekend dat wij 9e van de 11 sloepen waren geworden met een gezeilde tijd van 02:47:16 wat gecorrigeerd werd naar 01:57:12. Al met al zijn wij tevreden met hoe onze oude dame zich niet alleen als roei maar ook als zeil sloep heeft bewezen tijdens het HT-weekeind.