Harlingen – Terschelling roeirace 2015
Harlingen – Terschelling roeirace 2015

Harlingen – Terschelling roeirace 2015

15 mei was het weer zover, de 41e editie van de legendarische HT roeirace stond op het punt te beginnen. Het evenement is ooit ontstaan in de kroeg door grote rivaliteit tussen de roeiploegen van de kroeg OKA18 en van de zeevaartschool. Met het 100-jarig bestaan van de zeevaartschool werd de eerste HT geroeid en helaas gewonnen door het ijzersterke team van de OKA. De toon bleek gezet en inmiddels is de wedstrijd uitgegroeid van twee deelnemende sloepen tot de 130 sloepen die nu elk jaar van start gaan. De wedstrijd is zo populair dat er zelfs een wachtlijst bestaat om te mogen deelnemen.

De voorbereiding voor de HT is niet mis. Veel teams trainen twee tot drie keer in de week om topfit te zijn voor deze ene wedstrijd. Naast de trainingen en de HT moeten ook nog andere wedstrijden worden geroeid waar ook zeer verdienstelijk is gepresteerd door alle WBS-sloepen.

Voor de damessloep Egbert Wagenborg en de mannensloep Cornelis Douwes begon het seizoen al vroeg met Vechten op de Vecht, te Weesp, een korte wedstrijd van 11,5 kilometer. De dames behaalden in de tweede klasse direct de eerste plaats.

Vervolgens stond het Harlinger Kampioenschap Sloeproeien (HKS) op het programma. Door het zware weer was het niet mogelijk om dit jaar buiten de haven te roeien en moest er dus een extra keer door de haven worden geroeid. Met uitzondering van de Egbert Wagenborg deden alle sloepen hier aan mee inclusief De Rijp, die na meer dan een jaar onderhoud voor het eerst weer water zag dankzij het harde werken van Niek Looze en Tijmen Back. De Gouteyck pakte hier direct zijn eerste overwinning met een kleine voorsprong op de nummer twee. De Cornelis Douwes viel net buiten de prijzen met een vijfde plaats in de derde klasse.

De dames roeiden mee in het Nederlands Kuikenklassement en lieten daarom de HKS schieten en roeiden mee met de Slag om de Zaan waar wel punten vielen te verdienen voor dit klassement. Ook bij deze wedstrijd vielen de dames weer in de prijzen. Wederom gingen zij naar huis met de eerste plek in de klasse.

De volgende wedstrijd die geroeid werd was de roeisloepenrace in Grou. Ook dit bleek een zware wedstrijd te worden voor de WBS teams, want er werd met wind mee gestart, maar de gehele terugweg zouden de ploegen te maken krijgen met een felle tegenwind. De dames, die langzamerhand onverslaanbaar lijken voor de overige ploegen, vertrokken wederom met goud in hun klasse. De Gouteyck pakte zijn tweede prijs van het seizoen met een eerste plek overall. De mannen van de Cornelis Douwes begonnen inmiddels ook te wennen aan hun sloep en zien een duidelijk stijgende lijn door hier te eindigen met een derde plaats in de klasse. Hulde gaat ook uit naar de mannen van de Houtman, die een voor hun doen zeer respectabele tijd van twee uur en drie kwartier neerzetten.

De laatste voorbereiding voor de HT bestond uit het roeien van het Iepen Fryske Kampioenskip in Lemmer. Alle sloepen behalve de Egbert Wagenborg en de Houtman namen deel aan deze race. Met een perfect roeiweer lukten alle sloepen het dan ook om uitstekende tijden neer te zetten en werd er zelfs door de Gouteyck de snelste tijd ooit geroeid! Ondanks een straf van vijf watt door het aanvaren van een andere sloep, lukte het de Gouteyck om ditmaal eerste te worden in hun klasse en wonnen zij ook de prijs voor beste schoolsloep. De Cornelis Douwes werd tweede in de klasse met de hete adem van de mannen van De Rijp in hun nek, iets wat toch eigenlijk niet voor had mogen komen.

Al met al kan gezegd worden dat het seizoen nu al geslaagd was voor alle roeiteams en dat zij met veel vertrouwen konden uitkijken naar de HT. De eerste vooruitzichten waren echter niet denderend. Door de voorjaarsvakantie kwam voor de meeste teams het trainen op een wat lager pitje te staan, terwijl de HT slechts vier dagen na de vakantie zou plaatsvinden. Daarnaast waren de weersvoorspellingen ook niet ideaal voor in het bijzonder de twee kuikensloepen, Egbert Wagenborg en Cornelis Douwes, en de Gouteyck. In de dagen voor de wedstrijd werden namelijk harde winden voorspeld tot windkracht zes en golfhoogten tot twee meter.

Toen de meeste roeiers om 06.00 op de Midsland stapten om naar Harlingen te vertrekken, bleek het weer gelukkig een stuk rustiger te zijn dan verwacht. Er stond een koele bries van ongeveer windkracht drie tot vier en op de Waddenzee waren geen bijzonder hoge golven. Op de boot viel de spanning te proeven bij de verschillende roeiploegen. Diverse roeiers nuttigen nog een goed ontbijt als laatste voorbereiding voor de start van de 34 kilometer lange HT. Na twee uur op de Midsland te hebben verbleven, kwamen de teams aan in Harlingen, begon de adrenaline te stromen en wist men dat het nu moest gebeuren.

De eerste start was al om 08.50 waarbij de eerste tien sloepen vertrokken. De eerste WBS-sloepen die aan de start verschenen waren De Rijp en de Houtman. Zij vertrokken om 09.10 in de vijfde startgroep. In de zesde startgroep was het de beurt aan de dames van de Egbert Wagenborg om te laten zien waartoe zij in staat zijn. Ten slotte startten de Cornelis Douwes en de Gouteyck in respectievelijk de op één na laatste en de laatste startgroep. Na het vertrek van de laatste sloepen konden ook de volgboten koers zetten naar Terschelling.

Vanaf de start voerde de route de sloepen langs de Blauwe Slenk het Pannegat in recht tegen de stroom in. Vervolgens kwamen de sloepen de Vliestroom op waar de stroom eindelijk meezat. Door de Vliestroom zoveel mogelijk aan de westkant te pakken, waar de stroom het sterkste is, hebben een aantal WBS-sloepen veel tijd bespaard en snelheden tot vijftien kilometer per uur werden behaald. Met name de Cornelis Douwes heeft hier optimaal gebruik van gemaakt. Net voorbij Griend zat de helft van de tocht er al op en was er nog ongeveer 17 kilometer te gaan.

Na de Vliestroom kwamen de sloepen bij het zien van de Octans, het opleidingsschip van het MIWB, terecht in het Schuitengat, ook wel de killer van de HT genoemd, omdat een hoop schepen vastlopen op de ondieptes. Ook dit jaar was dat weer het geval. Jouke Bruggeling, stuurman van de Gouteyck, probeerde dit risico zo klein mogelijk te houden door achter De Rijp aan te sturen, want als De Rijp niet vastloopt, doet de Gouteyck dat ook niet. Op dit moment in de race werd er door Bastiaan van der Wielen, stuurman van de Egbert Wagenborg, helaas een cruciale fout gemaakt welke de dames een plek op het erepodium zou kosten. Bastiaan rondde helaas een boei aan de verkeerde kant wat kwam te staan op een straf van zes watt. Tegen de tijd dat de Cornelis Douwes bij het Schuitengat aankwam, was het één grote chaos. Overal waren sloepen aan de grond gelopen en het leek onmogelijk om op een goede en snelle manier door het schuitengat te komen. Door goed stuurwerk van Rick Wortel ondervonden zij geen enkele last van de overige sloepen en schudden zij de concurrentie ook nog eens af. Ook de Houtman liet zich niet kennen en manoeuvreerde tussen de sloepen door.

Eenmaal over de plaat bleef er nog ongeveer vier kilometer over die geroeid moest worden. Alle teams zaten er inmiddels doorheen en hadden haast geen kracht meer over. De roeiers wisten het, het laatste stuk moet op karakter. Uiteindelijk hadden de mannen van de Cornelis Douwes nog een mooie strijd met de mannen van de Mercator uit Rotterdam, welke op de finish net werd verloren. Zodra de roeiers de fluit van de Midsland hoorden, wisten ze dat ze het gehaald hadden en opgelucht adem konden halen. De haven van West-Terschelling stond vol met toeschouwers en iedereen die over de finish kwam, werd onthaald als een held. Ten slotte werd met het laatste beetje kracht en de grote behoefte naar het eerste pilsje van de week naar de aanlegsteiger geroeid waar men onthaald werd door de mederoeiers en –studenten.

Na te zijn bijgekomen van deze gigantische prestatie, gingen de teams hun eigen weg om lekker te barbecueën met elkaar. Hier stopte het natuurlijk niet, want de vrijdag moest nog passend afgesloten worden in de kroeg. De kroegen waren helaas zo druk en de energie was ver te zoeken, dus de meeste roeiers waren twee uur later weer thuis om voldaan hun bed op te zoeken en op te laden voor de volgende dag.

De zaterdag van het HT-weekend bestaat uit de Sagitta-race en het zogenaamde bungee roeien. De Sagitta startte voor het eerst in 1982. Het is een race tussen verschillende zeilsloepen. De Sagitta heeft zijn naam te danken aan de antieke beker van kapitein Lieuwen uit Midsland, van de bark Sagitta (1852), die de zeevaartschool nog ergens had staan en welke zou dienen als wisseltrofee. Aan de Sagitta namen twee WBS-sloepen deel, namelijk de Houtman en de pas gerestaureerde Snobber. De wedstrijd loopt tot de Riepelton en weer terug. De start was al vroeg, maar de mannen van de Houtman lieten zich niet kennen en namen al snel plaats in de roeisloep die na de HT was omgebouwd tot zeilsloep. De Snobber kwam helaas binnen op de achtste en laatste plaats in een tijd van 2 uur en eenenveertig minuten en de Houtman kwam binnen op de zesde plaats met een tijd van 2 uur en veertig minuten. Op zich voor allebei de sloepen een goede prestatie, aangezien de vorige roeiers van de Houtman bijna vijf uur nodig hadden om deze wedstrijd te voltooien.

Aan het bungee roeien werd deelgenomen door drie WBS-teams, namelijk Mammoet 1, Mammoet 2 en De Rijp. Het bungee roeien gebeurde in de Doeke Doeksen wat eenzelfde type sloep is als de Houtman en De Rijp. De sloep zit vast aan een elastiek en de bedoeling is om zover mogelijk te komen. Het bungee roeien maakt pas deel uit van het HT-weekend sinds 2013, het jaar waarin de HT niet doorging vanwege het slechte weer. Mammoet 2 haalde helaas de finale niet doordat vooral bij de tweede run de riemen uit de dollen bleven schieten. Mammoet 1 en De Rijp gingen door naar de finale. In de finale hanteerde Mammoet 1 dezelfde techniek als Mammoet 2 en maakte daarmee geen kans meer op het podium. De Rijp is gewend aan dit type sloep en zou dus hoge ogen moeten gooien in de finale. Zij lieten zich niet overvallen door de spanning en roeiden zichzelf naar een fantastische tweede plaats.

Na het bungee roeien werd er in onze eigen bar nog een klein feestje georganiseerd door het barpersoneel ter ere van de geleverde roeiprestatie. In de bar kregen alle roeiers nog een HT-jas uitgedeeld. Normaliter is dit altijd een trui, maar vooral door sponsoring van Anthony Veder en Mammoet was er dit jaar wat meer mogelijk en is er voor de roeiers gekozen voor een softshell.

Rond 20.30 was het hoogtepunt van het HT-weekend dan eindelijk aangebroken. Iedereen was naar de feesttent gekomen om de verlossende woorden te horen en te weten te komen wie de winnaars en wie de verliezers zijn. Allereerst kwamen de winnaars van de Sagitta-race aan bod. Vervolgens mochten de winnaars van het bungee roeien naar voren treden. Op het erepodium gingen de mannen van De Rijp, ook wel de Fugroboys, helemaal los toen ze naar voren mochten om de tweede prijs op te halen. Het werd zo uitbundig gevierd dat het de organisatie nog lang bij zal blijven!

Vervolgens kwam het hoogtepunt van de avond: de uitslag van de 41e Harlingen Terschelling roeirace 2015. Eerst kwamen de dames waarbij de prijzen van de tiende tot en met de vierde plek werden uitgereikt. Helaas zaten de dames van de Egbert Wagenborg hier net niet bij en moesten door hun straf van zes watt genoegen nemen met een dertiende plaats in plaats van de zevende plaats die ze anders gehaald zouden hebben. Hierna werden de heren bekend gemaakt, van de vijftiende tot en met de vierde plek. De spanning was hoog, maar geen WBS-sloep die zich binnen deze klassering bevond. De Blue Whale, waar een hoop docenten van het MIWB in zitten, behaalde een mooie elfde plaats en is daarmee weer een plekje opgeschoven ten opzichte van vorig jaar. Gefeliciteerd! De Gouteyck wist dat ze goed geroeid hadden, maar hadden nog maar weinig hoop op een prijs en hetzelfde ging op voor de Cornelis Douwes die wellicht toch een hele kleine kans hadden om een prijs mee te nemen. Veel tijd tot twijfelen was er niet, want de eerste drie bij de dames werden bekend gemaakt. Op de derde plaats was geëindigd de Pulp Fiction uit Makkum, de tweede plaats ging naar Benwyvis van Terschelling en de eerste plaats was voor de tweede opeenvolgende keer voor de West-Arvada wederom van Terschelling. In de West-Arvada roeide ook onze lieftallige Kim Zuidema. Kim gefeliciteerd en volgend jaar weer de titel verdedigen! Ten slotte de uitslag van de titanenstrijd bij de eerste drie van de heren. Op de derde plaats was geëindigd de Twirre uit Makkum, op de tweede plaats was geëindigd de Arad van Terschelling en op de eerste plaats, voor de eerste keer in de geschiedenis van de HT, onze eigen roeiers van de Gouteyck. Niet alleen is dit de eerste keer dat de HT werd gewonnen door een schoolteam, maar ook de eerste keer dat een gemengd team won. Gouteyck van harte en deze gebeurtenis gaat nog lang bij ons blijven!

Niet alleen de Gouteyck heeft goed gepresteerd, maar ook alle andere WBS-sloepen hebben laten zien uit welk hout zij gesneden zijn. Zoals eerder genoemd is de Egbert Wagenborg op een dertiende plek bij de dames geëindigd, de Cornelis Douwes is op een eenentwintigste plek geëindigd, De Rijp heeft zich naar de eenenveertigste plek weten te roeien en de laatste maar zeker niet de minste is de Houtman die een zesentachtigste plek heeft weten te behalen.

De HT 2015 was een fantastische race en we hebben een prachtig seizoen achter ons waarin een hoop records gebroken zijn. De Houtman heeft een heel hoop respect verdiend door meer dan vier uur lang zich volop te blijven geven en die zware sloep op gang te houden en heeft ook tijdens de andere wedstrijden laten zien wat een potentie er in die groep zit. De Rijp die zich heeft weten te manifesteren tussen fantastische sloepen en ook een prachtige tijd heeft geroeid. De Cornelis Douwes die sinds de eerste wedstrijd steeds meer is gaan groeien en uiteindelijk op een plaats is beland waar niemand vooraf rekening mee hield, maar wel op gehoopt had. De Gouteyck, die bijna alle prijzen heeft gepakt die ze konden pakken. Ten slotte nog de Egbert Wagenborg voor wie het seizoen nog niet klaar is. Zij hebben dit jaar een team op poten weten te zetten wat zoveel is verbeterd ten opzichte van vorig jaar en het is jullie gegund om in de laatste wedstrijden nog voldoende punten te pakken om het kuikenklassement winnend af te sluiten. Succes! Voor de rest geniet nog even van het afgelopen seizoen en bereid je voor op het volgende.

De roeicommissaris, Wouter Smit

Roeiers HT 2015

  • Egbert Wagenborg (3 uur 29 minuten 13 seconden): Bastiaan van der Wielen (stuurman), Emma Vos, Jo-Anna Damstra, Anja Mus, Carolien Nonnekes, Liesbeth Kortenhoeven, Esther Zeilstra, Agaath Siepel en Maroussia Janssen.
  • Houtman (4 uur 11 minuten 23 seconden): Lars van den Bogaert (stuurman), Wilco Warnaar, Job Admiraal, Sam la Roi, Mike Kingma, Bram Zoomers, Stefan van Delft en Steef Hessels.
  • De Rijp (3 uur 41 minuten 27 seconden): Stijn Heeroma (stuurman), Jelle Ooms, Fimme Veldhuis, Boris Kok, Sybren Brouns, Harmen Komin, Jordy Termeulen, Thomas de Jager en Bas Milatz.
  • Cornelis Douwes (3 uur 10 minuten 3 seconden): Rick Wortel (stuurman), Roelof Kieskamp, Niek Looze, Lars Tanja, Calvin Kant, Jeffrey van Uden, Marten Klijnsma, Jesse Metselaar en Wouter Smit.
  • Gouteyck (2 uur 52 minuten 11 seconden): Jouke Bruggeling (stuurman), Egbert Dimmendaal, Erik Feenstra, Dorien de Leeuw, Douwe Bootsma, Ferry de Jong, Bram Knop, Mark Bolt, Job van Wulfen, Hymke Veldhuis, Ivo Jellesma, Leonard Muilwijk en Bruno Montauban.

Kijk voor alle uitslagen op htroeien.nl